Wit Kates
Kates punika wit ingkang
kathah ditanem wontendaerah tropis kados Indonesia. Kates kathah dipuntanem
amargi nggadhahi woh ingkang dipunremeni kaliyan tiyang kathah. Kates uga nggadhahi
nama ingkang kathah, daerah setunggal saged benten kaliyan daerah sanesipun. Wonten
daerah Cilacap dipunnamani “gandhul”, wonten Sundha naminipun “gedhang”, lan
menawi dipunsebat wonten basa Indonesia yaiku “pepaya”.
Taneman kates dhuwuripun saged dugi 10 meter. Wit kates saged gesang wonten
daerah tropis amargi gampil cara nanemipun lan mboten mbutuhaken toya ingkang kathah.
Kates bakal gesang kanthi lema wonten mangsa rendeng. Menawi wonten mangsa
ketiga, kates kedah dipunsirami. Taneman kates nggadhahi rupa kados taneman palem. Rupa sekaripun pethak, menawi mateng
dagingipun rupa kuning utawi abrit. Woh kates menawi dipunsigar, nggadhahi
wangu ingkang simetris utawi sami antawis kiwa lan tengenipun. Ronipun
ugi memper kaliyan tangan manungsa.
Wadagipun woh kates bunder ngantos lonjong kanthi pucukipun lancip. Rupanipun
woh nalika nem yaiku ijo peteng, lan saksampunipun mateng dados abrit utawa
kuning. Wadag wohipun bunder menawi asalipun saking taneman wadon lan lonjong
menawi saking taneman kates “banci”. Taneman kates “banci” langkung dipunremeni
wonten budidaya amargi saged ngasilaken woh ingkang langkung kathah lan langkung
ageng. Wonten madya woh kates wonten isi-isinipun ingkang dipunnamani trempos. Rupanipun
trempos sapunika yaiku cemeng utawi radi cemeng lan kebungkus dening lendir
supados mboten garing. Wonten budidaya, trempos dipendhet lan dipuntanem malih.
Woh kates didhahar dagingipun, nalika taksih nem utawi sampun mateng. Kates
ingkang nem dimasak kangge janganan. Dene kates ingkang mateng didhahar
langsung utawi kangge campuran “es buah”. Ronipun kates yaiku gampleng
dimupangataken kangge janganan lan kangge ngempukaken daging. Gampleng ingkang taksih
nem saged digodhog lan didhahar kangge lalapan utawi dipundadosaken bungkus “buntil”.
Dening tiyang Manado, sekar kates utawi paes dipunurap
dados jangan ingkang saged dipundhahar. Tlutoh kates wonten wit, ron, lan
wohipun kates ugi saged ngempukaken daging.
Taneman kates maneka rupa amargi pamupangatanipun
benten gumantung saking pepenginanipun konsumen. Umpaminipun kates bangkok kaliyan
kates Solo. Kates bangkok punika asalipun saking Thailand. Wohipun
mboten radin lan kulit njawinipun tipis, mila awrat dipunoncek. Kalangkunganipun,
dagingipun manis lan kathah ngandhut toya. Ukuran wohipun ugi ageng. Menawi
kates Solo, wohipun alit-alit lan diremeni konsumen kilen. Saksanesipun, ugi wonten
kates hias ingkang rupa ronipun ungu. Kates punika ditanem amung kangge
disawang lan ngendahaken taman.
Miturut jinisipun, kates kaperang dados tiga, yaiku
kates lanang, kates wadon, lan kates jangkep. Kates lanang nggadhahi sekar
ingkang alit-alit mboten saged dados woh lan pangipun dawa. Kates wadon
nggadhahi sekar kathah, pangipun cendhak lan sekaripun wonten ingkang ageng
pratandha menawi sekar puniku saged dados woh menawi angsal serbuk sari saking
kates lanang. Menawi kates jangkep nggadhahi sekar ingkang jangkep lanang lan
wadon saengga saged ndamel woh piyambak.
Kates ingkang wonten Indonesia wonten
kalih jinis, yaiku kates semangka lan
kates manuk. Kates semangka nggadhahi daging rupa abrit kados rupa semangka,
raosipun manis. Menawi kates manuk nggadhahi daging rupa kuning, gandhanipun
seger lan raosipun kecut campur manis.
Kates klebet jinising woh-wohan ingkang
kathah mupangatipun. Wiwit saking oyotipun ngantos ronipun nggadhahi
mupangat kangge manungsa lan kewan. Taneman kates
saged dimupangataken kangge tedhan, unjukan, jampi, lan pakan ternak. Taneman kates ugi saged kangge ngusadani gerah, kados
jerawat, rematik, gegelen, radang ginjal, gerah padharan, pilek, anemia, lan masuk
angin.
No comments:
Post a Comment